Öncelikle ne kadar süre ile seyahat edeceğinizi kararlaştırmalı ve hangi ülkeleri seyahat edeceğinize karar verip, seyahat rotası belirlemelisiniz. Seyahat planınızda bulunan ülkelerdeki kalış sürelerinize göre vize alacağınız ülke belirlenecektir. Eğer tüm ülkelerdeki seyahat süreniz eşit ise; ilk giriş ülkenizden, değil ise en çok kalınacak ülke konsolosluğuna vize için başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca seyahat süreniz için geçerli tren biletini de mutlaka satın alarak başvuru dosyanıza eklemelisiniz.
Kaybettiğiniz pasaportunuz üzerinde bulunan Schengen vizelerinin kayıp nedeniyle yenilenme imkanı maalesef yok. Aynı ülkeye yeniden başvurmanız ve yeni vize almanız gerekmektedir.
Schengen vizeleri için kısmen evet. Schengen ülkeleri 25 Eylül 2014 itibariyle ortak parmak izi sistemine geçti. Bu tarihten sonra vize başvurusu yapacak olan herkes için parmak izi uygulaması yapılmaktadır. ABD ve İngiltere vize başvurularında da parmak izi vermek için şahsen bulunmalısınız. Biz VISAISTANBUL olarak tüm başvurularınızda size eşlik etmekteyiz.
Almanya Konsolosluğu'ndan ilk defa vize alınıyor ise genellikle seyahat süreniz kadar, yani kısa süreli vize verilmektedir. Vizenizi doğru kullandığınız takdirde, sonraki başvurularınızda vize süresi kademeli olarak arttırmaktadır. Bu durum vizenin zor verildiği algısını arttırmaktadır.
Hayır geri alamazsınız. Konsolosluklar vize başvuru işlemlerinizi olumsuz da sonuçlandırsa ücret iadesi yapmaz.
Pasaportunuz ve dosyanıza eklendiyse orjinal davetiye ve banka cüzdanlarınız dışındaki tüm belgeleriniz konsoloslukta arşivlendiği için geri alamazsınız.
Hayır. Seyahat sağlık sigortalarında bahsi geçen 30.000 euroluk teminat sigorta şirketinin sizi o kadar liralık riske karşı sigortaladığı anlamına gelir. Sigorta için sizin bankada para bulundurmanıza gerek yoktur. Seyahat süreniz kadar haftalık, aylık ya da yıllık olarak sigorta yaptırabilrsiniz. Seyahat sigortalarının ortalama ücretlerini Seyahat Sigortası sayfamızda bulabilirsiniz.
Şirketinizden banka hesaplarının gizliliği nedeni ile konsoloslukla paylaşılamayacağına ve vize işleminin bu şekilde yapılmasını istendiğine dair bir yazı almalısınız. Çok uluslu ya da büyük ölçekli şirketler için fazla sorun olmamakla birlikte küçük işletmeler için bu tür bir yazı etkili olmamaktadır. Mutlaka eklenmesi tavsiye edilir.
Çok girişli vize için konsolosluğa yazacağınız dilekçenize bu isteğinizi eklemeli ve başvuru formlarındaki gerekli maddeyi işaretlemelisiniz. Kabulu tamamen konsolosluk yetkililerinin insiyatifindedir. Varsa daha önceki vize durumunuz, dosyanızdaki belgeler ve seyahat planınızın da vize süre ve giris sayısında etkili olduğunu unutmayınız.
Yazacağınız dilekçe, başvuru yaptığınız konsolosluğa hitaben, seyahat amacınızı, tarihlerini ve seyahat masraflarının kim tarafından karşılanacağı bilgisini içeren bir dilekçe olmalıdır. Çoğu konsolosluk, kendi resmi dilleri dışında İngilizce ya da Türkçe dilekçe kabul etmekdir. Lütfen başvuru yapacağınız ülkenin hangi dillerde dilekçe kabul ettiğine dair bilgi isteyiniz.
Schengen ülkelerinden 10 yıllık vize almanız maalesef mümkün değildir. Ancak, ABD ve İngiltere, daha önceki vizeleriniz, seyahatleriniz, çalışma durumunuz ve maddi koşullarınızı göz önüne alarak, 10 yıla kadar vize verebilmektedir. Şu unutulmamalıdır ki, sizin talebiniz her ne olursa olsun, verilecek olan vizenin süresi tamamen konsoloslukların insiyatifindedir.
Vize uygulayan ülkeler, seyahatinizin bitiminde ülkenize döneceğinizin garantisini görmek isterler. Bu yüzden dosyanızda ülkenizle olan bağınızın kuvvetli olduğunu gösterir belgeler olmalıdır. Bakiyeli banka hesabınızın dışında, seyahatinizi finanse edecek sponsorunuzun olması gereklidir. Birinci derece yakın aile üyelerinin sponsorluğu genel kabul görmekle birlikte uzak kişiler de sponsor olabilirler.
Seyahatinizi finanse edecek sponsorunuz var ve dosyanızda seyahat sonrası ülkenize döneceğinizin garantisi kuvvetli ise vize alabilirsiniz. Seyahat amacınız turistik olacak ise kalınacak süreyi kısa tutmalısınız (1 haftayı geçmemeli) Vize için nihai kararın konsolosluk yetkililerinin olduğunu unutmayınız.
Otel ve uçak masraflarının haricinde, banka hesabınızda, Shengen ülkeleri için yurtdışında kalacağınız her gün için minumum 100 euro , İngiltere için 150 GBP ve Amerika için 200 dolar karşılığı nakit para bulundurmalısınız.
Sahip olduğunuz vizenin geçerlilik tarihleri içinde, verilen kalış süresini aşmadan, vize aldığınız ülkeye giris yaparak kullanmış olmanız demektir.
Schengen vizeniz, vize alınan ülkenin dışındaki ülkelere girişi garanti etmez. Ülkelere giriste insiyatif gümrük polislerindedir. Örneğin; Hollanda ve Almanya gibi ülkeler "özellikle ilk Schengen vizeniz ise" farklı bir ülke vizesi ile ilk girişi kendi ülkelerinden yapmanıza izin vermezler.
Daha önceden Yeşil Pasaport sahibiyseniz ve pasaportunuzda önceki seyahatlerinizle ilgili giriş-çıkış damgaları varsa, konsolosluklara bunu ibraz etmeniz vizeniz için avantaj sağlayacaktır.
Birçok Schengen ülkesi ve İngiltere vize başvuruları için aracı kurum kullanmaktadır. Aracı kurumlar resmi olup, Turizm acentası değildir ve ülkelerin dışişleri bakanlıklarına bağlıdır. Dosyalarınızı kabul etmek ve konsolosluğa iletmek ve süreç sonunda pasaportunuzu size iletmek ile yetkilidirler. Aracı kurumlar üzerinden yapılan başvurular düzenli ve hızlı sonuç verdiği ve konsoloslukların iş yükünü azalttığı için konsolosluklar başvuruların aracı kurumlardan yapılmasını istiyorlar.
Schengen üyesi olsa da ülkelerin bir de kendi ulusal vizeleri vardır. Ulusal vizeler, 90 günden fazla kalmaya olanak tanıyan, uzun süreli vizelerdir (oturum, öğrenim, vs.) ve sadece alındığı ülkede geçerlidir. Aracı kurumla çalışan ülkelerin büyük bölümü, aracı kurumlarla bu işbirliğini sadece Schgengen vizeleri için yapıyor. Uzun süreli ulusal vizeler yine konsolosluklar tarafından veriliyor. Arkadaşınız büyük olasılıkla ulusal vize almış olmalı. Aracı kurumla çalışan bir konsolosluğa Schengen için başvurduğunuzda, başvurunuzu kabul etmeyip, sizi aracı kuruma yönlendirecektir.
Denizci vizelerinin dışında Yunanistan Adaları için de Schengen vizesi almanız gereklidir. Adalar için farklı bir vize türü yoktur.
Amerika vizeniz son kullanım tarihi bitene kadar geçerlidir. Eski ve yeni pasaportunuzu yanınızda bulundurarak vizenizi kullanabilir, yeni vize almaksızın sorunsuz seyahat edebilirsiniz. (Aynı durum İngiltere vizesi için de geçerli)
Pasaportunuzda geçerli vizeniz yok ve vize başvurusu yapacaksanız pasaportunuzu yenilemeniz gerekiyor. Lekeli ya da tahrip olmuş pasaportlarla kesinlikle vize başvurusu yapamazsınız.Schengen vizeniz var ve yeni tip çipli pasaport kullanıyorsanız, ön sayfadaki barkodun dağılmamış olması, kimlik bilgilerinizin, fotoğrafınızın ve vizenizin tam görünür olması halinde yurtdışına çıkabilirsiniz.
Davetiyenizin Fransa'da bulunan kişiden, kendisinin ikamet ettiği bölgede bağlı bulunduğu belediyeden alınmış ve orjinalinin size gelmiş olması gereklidir. Konsolosluk varsa daha önce aldığınız vizelerinize ve dosyanızın durumuna göre karar verecektir.
Vizeleri geçerlilik sürelerini aşarak kullanmak bir sonraki vize başvurunuzun reddedilmesine neden olabilir.
Vize başvurusunda ülkede kalacağınız yeri otel rezervasyonu ya da davetiye ile belgelemek zorundasınız. Arkadaşınızdan gelen resmi ve orijinal davetiye yoksa, konsolosluğa arkadaşınızda kalacağınızı belirtemezsiniz. Vize için otel rezervasyonu yapmalısınız. Hollanda konsolosluğu otel rezervasyonlarının gerçek olmasını istiyor ve kontrol ediyor. Bu nedenle sizden ücretinin ödendiğine dair belge isteyebilir.
"The Irish Short-stay Visa Waiver Programme" çerçevesinde, geçerli İngiltere vizesi olanlar, İngiltere'ye bir kez giriş yapmış olmak koşulu ile, vize süreleri dahilinde İrlanda'ya giriş yapabilir. Eğer, İngiltere vizenizle, İngiltere'ye bir kez giriş yaptıysanız, Türkiye'ye dönmüş olsanız bile, İrlanda'ya gidebilirsiniz ve vize süreniz boyunca kalabilirsiniz. İngiltere'ye giriş yapmadan, İrlanda'ya giremezsiniz.
Hırvatistan Avrupa Birliği üyesi olmasına karşın henüz Schengen sahasına dahil değildir. (2014 yılı içinde Schengen sahasına dahil olması öngörülmektedir.) Dolayısıyla Hırvatistan vizeniz sadece Hırvatistan için geçerlidir. Buna karşın, herhangi bir Schengen vizesi ile Hırvatistan'a giriş yapabilirsiniz.
Askerlik hizmeti ile vize başvurularının hiçbir ilgisi yoktur. Askerliğini yapmayanlar da vize alabilir.
Seyahat sağlık sigortası Schengen vizesi başvurularında zorunlu olmakla beraber, geçerli vizeniz ile daha sonra yapacağınız seyahatlerinizde böyle bir şart yoktur. Geçerli vizeniz olduğu sürece seyahat sağlık sigortası yaptırmadan da yurtdışına çıkış yapabilirsiniz. Ancak yine de yurtdışına çıkmadan önce seyahat sürenizi kapsayan bir sağlık sigortası yaptırarak, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı kendinizi teminat altına almanızı tavsiye ediyoruz.