ÇEK CUMHURİYETİ VİZESİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER
- Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Ülkelerin vize rejimleri için tıklayınız.
- 01.04.2010 tarihi itibari ile tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmak üzere 10 yıl öncesinde alınmış T.C pasaportları (tüm pasaport türleri) geçerliliklerini yitirecektir. Bu tür pasaportlara sahip T.C vatandaşlarının,en kısa sürede emniyet müdürlüklerine başvurarak, yeni tarihli pasaportlarını almaları gerekmektedir.
- Yeni pasaport temini için yapılması gerekenlere http://epasaport.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
- Schengen sahasına giren tüm yabancı uyruklular geçerli seyahat sağlık sigortası yaptırmak zorundadırlar. Seyahat sağlık sigortası hakkında bilgi almak için tıklayınız
- Aşağıdaki şehirler, Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu görev alanındadır. Bu şehirlerde ikamet eden yolcular başvurularını İstanbul'a yapmalıdır:
- İstanbul, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Edirne, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak.
- Yukarıdakiler dışındaki tüm şehirler, Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nin görev alanındadır ve vize başvuruları Ankara'ya yapılmalıdır.
- Yanlarında başka birisi ile seyahat edecek olan yolcuların beraber seyahat edecekleri kişilerin var ise geçerli vize fotokopilerini ya da var ise yeşil pasaportlarının fotokopilerini ibraz etmelerinin kendileri için vize alımı sırasında referans olacağını hatırlatırız.
- Tüm vize başvurularında yeni çekilmiş (kesinlikle 3 aydan eski olmamalı) rötuşsuz ve fonu beyaz, fotoğraf istenmektedir. Fotoğraf özelliklerini evrak listelerinin içinde bulabilirsiniz. İstenilen özelliklere sahip olmayan fotoğraflardan dolayı vize başvuruları kesinlikle kabul edilmemektedir.
- Reşit olmayan çocuklar için; her bir ebeveynden ayrı olmak üzere, noter onaylı, son 1 ay içinde çıkartılmış muvaffakatname aslı ve fotokopisi alınması ve çocuklara ayrı doldurulmuş olan vize başvuru formlarının hem anne hem de baba tarafından imzalanması gerekmektedir.
Konsolosluk herhangi bir sayfası yırtılmış, hasar görmüş (1mm.dahi olsa) pasaporta vize vermemektedir.
- Başvurularınızı; bayram, yılbaşı, sömestr, fuar, paskalya, dil okulu gibi konsoloslukların ve başvuruların yoğun olduğu dönemleri dikkate alarak, seyahate çıkış tarihinizden en erken 3 ay ve en geç 15 gün önce yapmalısınız. Müracaatınızın olumlu sonuçlanması durumunda almış olduğunuz vizenin üzerinde yazılı olan bilgilerin doğruluğunu (pasaport numarası, seyahat tarihi, ad ve soyadı gibi) mutlaka kontrol etmenizi önemle hatırlatırız.
- Alacağınız vize süresinin uzunluğu sadece konsolosluk takdirindedir. Konsoloslukların karar vermesinde daha önce almış olduğunuz vizelerin kullanılıp kullanılmadığı, kullanıldı ise doğru şekilde kullanılıp kullanılmadığı büyük önem taşımaktadır.